Menu |
AQUAPOND - przystępne ceny, znaczne rabaty przy zakupach powyżej 2220 PLN. Wystarczy dodać towar do koszyka, a rabat zostanie naliczony na podstawie kwoty zakupów. Im większy zakup, tym większy rabat.
Wolny chlor jest najskuteczniejszą formą chloru obecnego w wodzie. Uwalnia się do niego poprzez rozpuszczenie preparatów chlorowych do dezynfekcji. Jego wartość musi utrzymywać się w przedziale 0,3-0,6 mg/l. Jeśli temperatura wody w basenie przekracza 28°C, należy utrzymywać stężenie chloru w przedziale 0,6-1,2 mg/l. W stężeniu do 3 mg/l nie działa drażniąco na organizm człowieka. Dopiero w wyniku jego reakcji z zanieczyszczeniami organicznymi (potem, moczem) powstaje inna forma chloru – chlor związany, który śmierdzi, podrażnia oczy, skórę i błony śluzowe. stężenie wolnego chloru mierzone jest testerem jakości (tabletki lub krople) metodą DPD1.
Wartość pH wody wyraża stopień kwasowości lub zasadowości substancji chemicznej. Idealna wartość dla basenów to 6,8 - 8,2. Wartość pH wyższa niż 8,2 prowadzi do powstawania różnych zmętnień mineralnych oraz tworzenia się kamienia i innych osadów. Wartość pH niższa niż 6,8 powoduje korozję powierzchni metalowych. Wartość pH wpływa na rozpuszczalność i działanie stosowanych środków dezynfekcyjnych.
Kwas cyjanurowy stosowany jest jako stabilizator UV, chroniący chlor przed rozkładem pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Idealna wartość to 15–20 ppm (mg/l). W przypadku przedawkowania wody kwasem cyjanurowym normalne stężenie chloru w wodzie jest nieskuteczne. Kwas cyjanurowy można usunąć jedynie poprzez osuszenie basenu i wpuszczenie świeżej wody, tj. rozcieńczenie.
Wysoka zasadowość ogólna powoduje długotrwały, samoistny wzrost pH, a przy wysokim pH wytrącanie się węglanu wapnia (kamienia) w technologiach i na ściankach basenu. Niska zasadowość ogólna jest przyczyną niedokładnych wyników pomiarów pH i nadmiernej reakcji wody na próby regulacji pH. Całkowitą zasadowość zmniejsza się albo przez długotrwałe dodanie zwykłego środka pH, albo przez jednorazowe dodanie kwasu solnego lub siarkowego.
Twardość wapienna to twardość reprezentowana przez nierozpuszczony wapń. Pożądana wartość mieści się w zakresie od 150 ppm do 280 ppm. Niska twardość wapna powoduje: żrącą wodę.