logo

Menu


PL

AQUAPOND - przystępne ceny, znaczne rabaty przy zakupach powyżej 2220 PLN. Wystarczy dodać towar do koszyka, a rabat zostanie naliczony na podstawie kwoty zakupów. Im większy zakup, tym większy rabat.

<<  25/27 >>

Kompaktowy fotometr PC Checkit 5

Ekstra rabat

Kompaktowy fotometr PC Checkit 5

Opis

Pomiar odbywa się za pomocą tabletek fotometrycznych. Czytaj więcej
Kod produktu: 54568

Okazyjne ceny

Sprawdzone przez klientów

Szybka dostawa

20 lat na rynku

Program lojalnościowy


  • Kompaktowy fotometr PC Checkit 5

    • Zakres chloru: 0,05 - 6,00 g/ m3
    • Zakres pH: 6,5 - 8,4
    • Zakres kwasu cyjanurowego: 0 - 80,00 g/ m3
    • Zakres zasadowości: 5 - 200 g / m 3
    • Zakres twardości wapna: 50 - 500 g/ m3

    Wolny chlor jest najskuteczniejszą formą chloru obecnego w wodzie. Uwalnia się do niego poprzez rozpuszczenie preparatów chlorowych do dezynfekcji. Jego wartość musi utrzymywać się w przedziale 0,3-0,6 mg/l. Jeśli temperatura wody w basenie przekracza 28°C, należy utrzymywać stężenie chloru w przedziale 0,6-1,2 mg/l. W stężeniu do 3 mg/l nie działa drażniąco na organizm człowieka. Dopiero w wyniku jego reakcji z zanieczyszczeniami organicznymi (potem, moczem) powstaje inna forma chloru – chlor związany, który śmierdzi, podrażnia oczy, skórę i błony śluzowe. stężenie wolnego chloru mierzone jest testerem jakości (tabletki lub krople) metodą DPD1.

    Wartość pH wody wyraża stopień kwasowości lub zasadowości substancji chemicznej. Idealna wartość dla basenów to 6,8 - 8,2. Wartość pH wyższa niż 8,2 prowadzi do powstawania różnych zmętnień mineralnych oraz tworzenia się kamienia i innych osadów. Wartość pH niższa niż 6,8 powoduje korozję powierzchni metalowych. Wartość pH wpływa na rozpuszczalność i działanie stosowanych środków dezynfekcyjnych.

    Kwas cyjanurowy stosowany jest jako stabilizator UV, chroniący chlor przed rozkładem pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Idealna wartość to 15–20 ppm (mg/l). W przypadku przedawkowania wody kwasem cyjanurowym normalne stężenie chloru w wodzie jest nieskuteczne. Kwas cyjanurowy można usunąć jedynie poprzez osuszenie basenu i wpuszczenie świeżej wody, tj. rozcieńczenie.

    Wysoka zasadowość ogólna powoduje długotrwały, samoistny wzrost pH, a przy wysokim pH wytrącanie się węglanu wapnia (kamienia) w technologiach i na ściankach basenu. Niska zasadowość ogólna jest przyczyną niedokładnych wyników pomiarów pH i nadmiernej reakcji wody na próby regulacji pH. Całkowitą zasadowość zmniejsza się albo przez długotrwałe dodanie zwykłego środka pH, albo przez jednorazowe dodanie kwasu solnego lub siarkowego.

    Twardość wapienna to twardość reprezentowana przez nierozpuszczony wapń. Pożądana wartość mieści się w zakresie od 150 ppm do 280 ppm. Niska twardość wapna powoduje: żrącą wodę.



Ustawianie plików cookie
Do działania naszej witryny używamy plików cookies niezbędnych (niezbędnych), umożliwiających realizację podstawowej funkcjonalności serwisu. Możesz wyłączyć te pliki cookies zmieniając ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co może jednak mieć wpływ działania serwisu. Chcielibyśmy także stosować dobrowolne pliki cookies (nieistotne), które pomogą nam usprawnić funkcjonowanie naszego serwisu. Aby je zezwolić, kliknij przycisk zgadzam się.
Informacje o plikach cookie
Zgadzam się Dostosuj Odrzuć
<Wstecz
Szczegółowe ustawienia plików cookie
Używamy plików cookie, aby zapewnić podstawową funkcjonalność witryny i poprawić komfort użytkowania. Możesz w dowolnym momencie zmienić swoją zgodę dla każdej kategorii.
<Niezbędne pliki cookie
 
Techniczne pliki cookie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszej witryny. Służą one głównie do przechowywania produktów w koszyku, wyświetlania ulubionych produktów, ustawiania preferencji i procesu zakupowego. Nie wymagamy Twojej zgody na używanie technicznych plików cookie, ale przetwarzamy je w oparciu o nasz prawnie uzasadniony interes. Możesz ustawić swoją przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała Cię o takich plikach. Jednakże w takim przypadku niektóre części naszej witryny mogą nie działać poprawnie.
<Analityczne pliki cookie
 
Analityczne pliki cookie pozwalają nam mierzyć wydajność i liczbę odwiedzin naszej witryny internetowej.
<Marketingowe pliki cookie
 
Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane przez sieci reklamowe i społecznościowe w celu dostosowania wyświetlanych reklam tak, aby były dla Ciebie jak najbardziej interesujące.
Włącz wszystko Włącz wybrane Odrzuć
Zapisz zmiany Odrzuć